Fra fortet, mot Fjøløy fyr

Fjøløy fort og Fjøløy fyr

Friområde på Fjøløy, Mosterøy

Fjøløy fort ligger på Fjøløy lengst vestover i Rennesøy kommune. Da krigen sluttet i 1945, overtok det norske forsvaret området på Fjøløy og i 1950-årene ble det hovedfort i Rogaland. I 1980-årene ble det modernisert og brukt som øvingsområde til det ble nedlagt i 2009. Rennesøy kommune overtok siden hele fortet og omgjorde det til et friareal etter at området var blitt sikret.

KartOversiktkart med plassering av Fjøløy i Rennesøy kommune.

Fjøløy fort ble åpnet for ferdsel i 2011, etter at det 270 dekar store området hadde vært stengt for folk flest i over 70 år. Her kan du blant annet oppleve gamle kanoner, brakker og bunkere i et nydelig landskap med flott utsikt. Naturen på Fjøløy er veldig variert og det er mulig at se på alt fra holmer og  strandberg til sørvendte lyngkledde lier.

Fjøløy fyr ligger på den ytterste spissen av Fjøløy omtrent 2,7 kilometer fra Utstein kloster. Fyret ligger rett i havgapet og kan være en stor opplevelse både på varme sommerkvelder og stormfulle høstdager. Fyret ble opprettet i 1849. Det ble lagt strategisk til, midt i innseilingen til Stavanger og Ryfylke. Fyret har god utsikt og Karmøy, Kvitsøy og Randaberg ses i et stort panorama.
Fyrstasjonen besto av fyrlykt, maskinhus, bolig, uthus og naust. Fyret ble automatisert og avbemannet i 1977, mens bygningsmassen er intakt. Det er også fyrmesteren hage, som ble beskyttet av en solid steinmur. Det var nødvendig, for i uvær har det hendt at fyret har blitt liggende som en holme.

Familievennlig tur
Du kan enten spasere fra parkeringsplassen for Fjøløy fyr og Fjøløy fort. Sving inn til venstre rett før klosteret og kjør rett fram til du kommer til parkeringsplassen. Det er en egen parkeringsplass for bevegelseshemmede litt nærmere fyret. Det tar rundt fem minutter å gå fra hovedparkeringsplassen til fyret, og turen egner seg godt for familier med barn.

(Se informasjonsplakat her (lenke til informasjonsplakat fil PDF))